photo: Eddy van Wessel

Translate

Thursday, March 24, 2011

Nieuwjaar in Sulaymaniya


Straten waar geen doorkomen aan is. Muziek op straat, vuurwerk, verklede mensen. Het lijkt op carnaval, maar het is nowroz (nieuwjaar) in Sulaymaniya. Dit jaar nog drukker dan het vorige.


De tellingen lopen uiteen van een miljoen mensen tot nog veel meer; het zag op 20 maart 's middags en 's avonds zwart van de mensen in de tweede stad van Iraaks Koerdistan. Opvallend, omdat iedereen had aangenomen dat de protesten van de afgelopen weken bezoekers zouden afschrikken. Maar de Iraans Koerdische familie die ik sprak had slechts superlatieven voor de goede sfeer, en beklaagde zich dat ze dit feest in eigen land niet mag vieren.


De organisatoren van de protesten (die al een maand duren) hadden die voor deze speciale dag veranderd in een 'herdenkingsdag voor de martelaren'- voor betogers die omgekomen zijn de afgelopen weken. En daarna werd het Saray Plein in Suleymaniya al snel overgenomen door feestvierders.Politie was aanwezig, maar niet heel zichtbaar. Agenten bekeken vanaf een afstandje de drukte. Een enkele groep jongeren manifesteerde zich al 'Goran, Goran' zingend als voorstander van verandering, en daarmee als aanhangers van de partij met die naam, maar tot aanvaringen kwam het niet.


Voor even was Suleymaniya herenigd. Iedereen genoot van het goede weer en vierde feest.

No comments: