photo: Eddy van Wessel

Translate

Thursday, July 28, 2011

Iran slaat nu echt toe in Koerdistan

Het is zomer, en dat betekent dat het grensgebied met Iran wordt bestookt. Het is het zoveelste jaar achtereen dat het gebeurt, en het is eigenlijk geen nieuws meer. Maar deze keer lijkt er raak geschoten te worden.

De dorpen in het Koerdische grensgebied tussen Irak en Iran zijn het werkterrein voor rebellen, die van Pjak, onderdeel van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De verzetsstrijders voeren in Iran sabotage-acties en aanslagen uit, maar hebben hun bases aan de Iraakse kant van de grens. De dorpen in het grensgebied zijn van essentieel belang voor hun bevoorrading.Daarom regent het ieder jaar opnieuw granaten. De afgelopen jaren waren die meestal lukraak afgeschoten vanaf Iraanse grond, en raakten weinig meer dan velden en bomen. Dit jaar wordt er gericht gebombardeerd, vermoedelijk met hulp van het Turkse leger, dat in het grensgebied met Turkije de luchtmacht inzet tegen de Koerdische strijders.

In twee weken van bombardementen zijn twee doden gevallen en enkele gewonden. Honderden dorpelingen hebben hun huizen verlaten, en zijn door hulporganisaties als Rode Kruis en IOM in zeker drie kampen ondergebracht. In tenten zitten bij temperaturen van veertig graden en meer, is bepaald geen pretje. Maar omdat deze keer huizen en zelfs een schooltje voltreffers kregen, durven ze niet terug.

Het getroffen gebied ligt ten noorden van Sulaymaniya, op zo'n drie uur rijden de bergen in.

Demonstreren in Iraaks Koerdistan mag alleen nog met een vergunning, en wellicht daardoor is er nog niet heel veel publiek protest te horen geweest. Alleen mochten bij het Iraanse consulaat in Erbil deze week honderden mensen toch hun ongenoegen kenbaar maken.. Turkse Koerden hebben in Sirnak massaal protest aangekondigd.

De Amerikanen en Britten hebben bij Teheran geprotesteerd tegen het schenden van de Iraakse souvereiniteit, en een delegatie uit het Iraakse en het Koerdische parlement zal binnenkort verslag uitbrengen van het bezoek dat ze aan het getroffen gebied bracht. De Koerdische regering ontkent het gerucht dat ze Iran toestemming heeft gegeven tot de acties, na gevechten tussen Pjak strijders en Iraanse revolutionaire gardisten eerder deze maand. Die vonden deels zelfs plaats op Iraaks grondgebied.

Het lijkt erop dat Iran opnieuw probeert de aandacht af te leiden van de eigen, binnenlandse problemen. De Koerdische regering kijkt machteloos toe, president Barzani protesteerde luid, maar het is aan Bagdad om tegen deze schending van het Iraakse grondgebied in het geweer te komen. Het parlement in Bagdad reageerde wel, maar de regering van premier Maliki, dat goede banden onderhoudt met Teheran, blijft opmerkelijk stil.

No comments: