Want de cursus zorgt er niet alleen voor dat jonge Irakezen leren wat professionele en vooral ook verantwoordelijke journalistiek is. Ze ontdekken hun mogelijke rol in de maatschappij. De KRG-minister van buitenlandse zaken Falah Mustafa verwoordde dat mooi in de brief die hij schreef ter gelegenheid van het einde van de opleiding: ,,Ik hoop dat ze niet alleen zelf verantwoordelijke journalisten worden, maar dat ze een krachtige golf van professionaliteit zullen vormen die hun hele sector overal in Irak beïnvloedt.''
,,Eerlijkheid bewaren en helpen met bouwen en met genezen van de wonden van het verleden is de meest bepalende rol die journalisten spelen'', schreef Mustafa voorts. De vorige Koerdische premier Nerchivan Barzani deed er nog een schepje bovenop in zijn brief aan IMCK en de afgestudeerden. ,,Er is een enorme behoefte aan verantwoordelijke journalistiek in het nieuwe Irak. Na decennia van despotisme en onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting bestaat er een duidelijk gebrek aan professionaliteit onder de leden van de Iraakse media.''
Door de aanwezigheid van tal van journalisten in de demonstraties, in de organisatie, bij de toespraken en tenslotte ook bij het gebed dat op een gegeven moment wekelijks op het centrale Saray Plein in Sulaymaniya werd gehouden als onderdeel van de protesten, zijn etiketten verschoven. Ben je nog onafhankelijk als journalist als je je zo duidelijk tegen de overheid uitspreekt, en als je meedoet aan de oproep tot het vertrek van president Barzani? Voor veel politici is er veel duidelijk geworden: heel veel journalisten behoren tot de oppositie en dus tot de vijand. Want in Koerdistan geldt, net als in de rest van Irak, dat wie niet met je is, tegen je moet zijn.
Onafhankelijk, wat is dat eigenlijk? De hoofdredacteur van de tabloid Lveen, Ahmed Mira, gaf in zijn lasterlijke antwoord op mijn eerste brief aan daar geen idee van te hebben. Geld aannemen van de Koerdische overheid (de vorige premier heeft bijgedragen aan de financiering van Media bo Khalk) betekent voor hem dat je de zijde van de overheid kiest - en nog erger, in zijn ogen - van Barzani's partij KDP. Grappig eigenlijk dat hij geen bezwaar lijkt te hebben tegen het Amerikaanse geld waarmee de cursus ook mogelijk werd gemaakt. Dat je door subsidie te vergaren uit tal van verschillende bronnen, en door met allen gelijkelijk te werken kunt voorkomen dat je 'een kant kiest', dat is een moeilijke boodschap.
De Mira's van Koerdistan hebben het er niet makkelijker op gemaakt. Het vijandschap tussen politiek en onafhankelijke pers, dat langzaam aan het verminderen was, is helemaal terug. Natuurlijk, dit is een land van verzet, en als je niet weet hoe het anders moet is verzet de enige manier om je politieke wil te krijgen. Maar als partijjournalistiek bestaat - en dat doet het in Irak - dan is het logisch dat er ook oppositie-journalistiek is. Dat betekent wel dat de paar journalisten die zich als onafhankelijk willen blijven afficieren, het steeds moeilijker krijgen. Ze zijn niet voor, dus ze zullen wel tegen zijn - en zo wordt alles over een kam geschoren.
Deze discussie moet worden gevoerd in Koerdistan. Er is een klein beginnetje, maar de weg is nog lang. Wie hier wil meepraten, is van harte uitgenodigd.
No comments:
Post a Comment