photo: Eddy van Wessel

Translate

Saturday, July 3, 2010

Voetbal in de bergen van Koerdistan

Bijdrage van Jantine van Herwijnen, operations manager IMCK

In Koerdistan is men in de ban van het WK. Zelfs hoog in de bergen in Ahmed Awa, aan de grens met Iran, is de wedstrijd Nederland-Brazilie te volgen op een kleine TV met gekraak en een vaag beeld. Wanneer Nederland scoort wordt er gejuicht en geschreeuwd en komen er veel mensen kijken wat er aan de hand is.

Op vrijdag trekken hele families de bergen in om de hitte van de stad te ontvluchten. De barbecue gaat mee, de vrouwen dragen hun gekleurde traditionale jurken en dansen tot laat in de avond.

Een groep studenten van het IMCK had vrijdag een bus geregeld om even weg te gaan van de stad en te genieten van de prachtige natuur. Bier, vlees en water mee en dansend en zingend in de bus naar de bergen om te picknicken. Honderden andere mensen hadden hetzelfde idee waardoor op de plaats van bestemming in de hitte gewacht moest worden op vervoer naar de top van de berg waar een rivier voor verkoeling zorgt. In landrovers word je naar boven gereden over zandweggetjes zonder vangrail.

Drie en half uur later zijn we op de plaats van bestemming en begrijpt de groep waarom we zoveel moeite gedaan hebben om hier te komen. Onder de vijgenbomen aan de bron van een rivier, tussen de vele families, is de stad even ver weg.

Ondertussen worden er weddenschappen afgesloten over de wedstijd en wordt er gezocht of er iemand is met een TV. Want in Koerdistan wordt er veel over voetbal gepraat. Restaurants en coffeeshops hebben een groot scherm waar de wedstijden te volgen zijn. Argentinie is voor velen de favoriet maar ook Nederland en Duitsland worden aangemoedigd, vooral door Irakezen die daar een tijd hebben gewoond.

Een groep van 20 mannen zit de wedstrijd te kijken en maakt plaats wanneer ze horen dat ik uit Nederland kom. Alle namen die ze kennen van spelers uit Nederland komen voorbij. Robben is de held. Ook zonder oranje attributen is het duidelijk dat de groep voor Nederland is. Wanneer zij scoren springt de groep op en begint te dansen. Ze zijn er allemaal van overtuigd dat Nederland in de finale tegen Argentinie speelt.

Wanneer we weer beneden zijn, in het bereik van het mobiele network, komen de felicitaties binnen van mijn Iraakse vrienden. Irak speelt niet mee, maar er is een andere club die overduidelijk favoriet is.

1 comment:

سحاب Sahab said...

r u journalist ?
can u writing about this crimes?
http://3shelters.blogspot.com